DSC_0084
Een tijdje terug heb ik samen met mijn vriend een spiegelreflexcamera gekocht. Na veel winkelbezoeken en speuren op het internet is het de Nikon D5300 geworden. En oh, wat zijn we er blij mee!

Automatische stand

Nikon D5300

Dit is mijn eerste spiegelreflexcamera, dus het was zeker even wennen. Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van termen als ‘diafragma’ en ‘sluitertijd’. In eerste instantie maakte ik daarom enkel foto’s in de automatische stand. Dit houdt in dat het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde automatisch worden aangepast aan het moment waarop je de foto maakt.

Niet gegarandeerd mooie foto’s

Maar na het bezoeken van enkele fotografiesites ben ik erachter gekomen dat dit een beetje zonde is. Je kunt nóg zo’n goede camera hebben, je krijgt niet gegarandeerd mooie foto’s als je alleen de automatische stand gebruikt. Hoewel de foto’s die ik in de automatische stand heb gemaakt een stuk mooier en scherper zijn dan de foto’s van mijn iPhone, ben ik toch alle functies gaan uitproberen. En dat levert zo’n foto als hierboven op!

De belangrijkste functies op een rij

Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden met een spiegelreflexcamera. Maar de belangrijkste functies zijn toch wel het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde:

Diafragma: deze kun je aanpassen met de knop A of Av. Met het diafragma bepaal je hoe scherp de achtergrond wordt. Hoe lager het getal (bijv. f/1.4), hoe onscherper de achtergrond.

Een foto met een laag diafragma. De achtergrond ‘verdwijnt’. Bron: www.digitalfotografie.nl

Sluitertijd: deze kun je aanpassen met de knop S. De sluitertijd geeft aan hoe ‘lang’ je een foto maakt. Dat wil zeggen: met een hele snelle sluitertijd maak je een foto in bijvoorbeeld 1/4 seconde, terwijl je met een hele lange sluitertijd een foto kunt maken in bijvoorbeeld 10 of 30 seconden. Dit is een hele mooie functie om beweging of licht vast te leggen. Gebruik je een lange sluitertijd, dan leg je de beweging echt vast, terwijl je met een snelle sluitertijd een stilstaand beeld krijgt.

Een foto met een lange sluitertijd. Je ziet de beweging van het licht. Bron: www.fotoclub.nu.

Nog een foto met een lange sluitertijd. In dit geval zie je de beweging van het water. Bron: www.transientlight.co.uk

ISO-waarde: dit geeft aan hoe gevoelig de sensor is voor het licht dat je wilt vastleggen. Is de ISO-waarde hoog, dan hoeft er minder licht op de sensor te vallen (dus in donkere ruimtes). Het beste is echter om deze waarde zo standaard mogelijk te houden (ISO 100 of ISO 200), omdat er ruis kan ontstaan als je een hoge ISO-waarde gebruikt.

Als je een snelle sluitertijd gebruikt, is het echter handig om met de ISO-waarde te spelen. Je beeld kan namelijk te donker worden bij een snelle sluitertijd. Als je de ISO-waarde verhoogt, kun je dit verhelpen. Zo heb ik het ook gedaan bij de druppelfoto bovenaan. Ik weet niet of het dé manier is, maar het heeft bij mij in ieder geval geholpen.

Het is dus hartstikke leuk om een beetje te spelen met je camera. Ik weet nog lang niet alles, dus ik zal de komende tijd nog een hoop gaan leren. Jullie zien vast binnenkort een paar mooie foto’s voorbijkomen op Columus!