Minimalisme kun je leren

minimalisme

‘Minimalisme’, een term die ik steeds vaker voorbij zie komen. Ik ben er zo ontzettend nieuwsgierig naar geworden. Want wat is dit minimalisme precies? En kan ik het zelf ook, ‘minimalistisch’ zijn?

Weg met die spullen!

Minimalisme betekent minder. Minder spullen, minder uitgeven en daardoor minder zorgen aan je hoofd. Je hoort steeds vaker verhalen over mensen die het minimalisme hebben doorgevoerd in hun leven. Zoals het ‘100 dingen project’ van Dave Bruno. Dave zag dat hij ontzettend veel spullen had, een teveel aan (onnodige) spullen, en wilde hier graag verandering in brengen. Hij stelde een lijst op met 100 dingen die hij mocht bewaren. De rest deed hij weg. Een vrij rigoureuze beslissing, als je je bedenkt dat je véél meer dan 100 spullen hebt..

De 20/20 regel

Wil je toch Dave Bruno achterna en daadwerkelijk spullen wegdoen? Dan is er een belangrijke regel die je hierbij kan helpen. Deze ’20/20′ regel wordt door veel minimalisten gehanteerd en kan je helpen je spullen te selecteren. De regel is als volgt: ‘alles wat je binnen 20 minuten voor maximaal 20 euro kan kopen, kun je wegdoen’. En als je daar over nadenkt, is dat best veel. Je écht dierbare spullen, denk aan foto’s, souvenirs en spulletjes van vroeger, kun je vaak niet vervangen. Het overige (en dat is erg veel) is al snel nieuw te koop.

Het ‘matige minimalisme’

Zelf vind ik dit ‘100 spullen project’ een beetje te heftig. Liever ga ik voor een kleinere vorm van minimalisme. Een voorbeeld hiervan is mijn kledingkast. Over het algemeen valt het wel mee hoeveel nieuwe kleren ik koop, maar toch heb je altijd wel iets wat je gekocht hebt en vervolgens nooit meer draagt. Zo zonde. Het is beter om even stil te staan voordat je iets nieuws gaat kopen om jezelf aan aantal vragen te stellen: ‘heb ik niet al zoiets?’, ‘zal ik het ook écht gaan dragen?’ ‘vind ik het wel écht leuk?’. Op deze manier doe je misschien minder aankopen, maar beleef je wel meer plezier aan de dingen die je hebt.

Een minimalistische werkplek

Een andere vorm van minimalisme kun je doorvoeren in je werkkamer of op je studeerplek. Zelf krijg ik pas rust in mijn hoofd en kan ik het productiefst werken, als er ook rust op mijn werkplek is. Met andere woorden: een leeg bureau, niet te veel frutsels en afleidingen en genoeg ruimte. Een heerlijk opgeruimde werkplek zorgt voor veel meer productiviteit. Deze vorm van minimalisme kun je makkelijk zelf doen! Zorg dat je alleen het hoognodige op je bureau hebt staan: een laptop, een bak geordend met papier en eventueel een pennenbakje. Meer heb je vaak niet eens nodig! Heb je toch meer spullen? Stop dat dan even achter dat kastje en doe het deurtje dicht. Want wat je niet ziet is er ook niet…toch?

Minimalisme doorvoeren in je leven is dus helemaal niet zo moeilijk en kun je makkelijk zelf. Het mooie van minimalisme is dat iedereen het zelf mag invullen. Of je nu met een vuilniszak door het huis gaat of enkel je bureau een beetje opruimt: als het voor jou maar goed voelt!

 

Previous

Herfst!

Next

Spiegelreflexcamera Nikon D5300

1 Comment

  1. Esther

    Iets om over na te denken…….

Geef een reactie

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén